sr
sr

Krajem 2019. i početkom 2020. projektni tim NALED-a i KPMG-a sastao se dvaput sa predstavnicima Ministarstva finansija kako bi razgovarali o osnovnom konceptu reforme neporeskih nameta, predlozima za unapređenje sistema i rezultatima analize republičkih propisa.

Prilikom drugog sastanka detaljno je izložen plan popisa svih dažbina, načini utvrđivanja njihove fiskalne prirode i predloga za reklasifikovanje, ukidanje ili smanjenje pojedinih nameta, kao i mere kompenzacije. Prisutni su razgovarali i o izradi zakonskog rešenja i o strukturi registra neporeskih nameta.

Projektni tim napravio je do avgusta iste godine popis sa više od 1.200 republičkih nameta koje budući registar treba da sadrži. Na trećem sastanku sa resornim ministarstvom, NALED i KPMG predstavili su i podatke o lokalnim nametima, pre svega lokalne administrativne takse, lokalne komunalne takse i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

Krajem oktobra, razmatrana su i institucionalna rešenja, struktura, sadržina i obuhvat budućeg registra, a utvrđeni su i inicijalni koraci za formiranje radne grupe koja bi uz punu podršku projektnog tima radila na realizaciji programskih aktivnosti.

Leave a Reply